Ratatouille |
Ratatoille mi přijde jako taková francouzská obměna českého leča, ale tak o 80% lepší!
Na cca 4 porce ratatouille budeme potřebovat:
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
2 střední cibule
1 větší žlutou papriku
1 střední lilek ( cca 250 g)
1 cuketa
5 rajčat
plechovku krájených nakládaných rajčat
sůl, pepř, bazalka
Vše očistíme. Česnek nakrájíme na slabé plátky, cibuli nakrájíme na jemno a papriku, lilek a rajčata nakrájíme na kostičky cca 1 x 1 cm.
V hrnci nebo na pánvi rozpálíme olivový olej, na kterém nejdříve lehce osmahneme česnek a poté k němu přidáme cibuli. Když se nám vše osmahne, přidáme lilek a papriku a ještě lehce osmahneme. Nakonec přidáme rajčata i s rajčatovou šťávou. Trošku osolíme a opepříme a pokud se nám zdá ratatui příliš husté, můžeme lehce podlít vodou.
Necháme na mírném plameni vařit 15-20 minut, dokud zelenina, především paprika, nezměkne.
Nakonec dochutíme solí, pepřem a bazalkou.
Bazalková bagetka
na 4 porce:
2 bagety
bazalkové pesto nebo olivový olej smíchaný s bazalkou
Bagety vodorovně prokrojíme na půlky a podle délky ji můžeme i rozkrojit na menší kusy.
Bazalkové pesto lehce zředíme olivovým olejem a vzniklou směsí potřeme bagety. Pokud nemáme bazalkové pesto, můžeme smíchat olivový olej se sušenou bazalkou v takovém poměru, aby nám vznikla jakási kašička.
Takto připravené bagety dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 150 - 170 °C cca 10 min., dokud bagetky hezky nezhnědnou.
Žádné komentáře:
Okomentovat