Steak s pepřovou omáčkou a šťouchanými brambory |
cca 500 g brambor
4 cibule
sůl
olej
Nejprve připravíme brambory, které se nám uvaří, zatímco se pustíme do omáčky a steaků. Poté jen doděláme zbytek.
Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit do osolené vody.
Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme na rozpáleném oleji dozlatova.
Uvařené brambory slijeme, ale necháme na dně trošku vody, rozšťoucháme šťuchadlem a přimícháme osmahlou cibulku. Můžeme podle chuti dosolit.
Pepřová omáčka:
20 ml olivového oleje
1 cibule, oloupaná a nasekaná (nejlépe sekáčkem nebo velmi najemno!)
2 lžíce celého zeleného pepře (může být i směs 4 pepřů)
250 ml horkého hovězího vývaru
60 ml bílého vína
300 ml smetany ke šlehání nebo na vaření
Teď připravíme pepřovou omáčku.
Zahřejeme rendlík na středním plameni. Vlijeme olej, vsypeme cibuli a zelený pepř a dvě minuty zahříváme.
Přidáme vývar i víno a 3-4 minuty vaříme. Přilijeme smetanu a vaříme 2 minuty, do zhoustnutí.
Dáme stranou a udržujeme v teple (nejlépe na nádobě s horkou vodou).
Steak:
4x cca 220g hovězího nebo vepřového masa
olivový olej na potření masa
2 lžičky mořské soli
1 lžíce drceného černého pepře
Nakonec uděláme steaky, které pak necháme rozležet, zatímco budeme na talíř servírovat šťouchané brambory.
Steaky osušíme, nejlépe pevnými papírovými kuchyňskými utěrkami. Pak maso potřeme olivovým olejem a pravidelně a důkladně posypeme solí a pepřem.
Rozpalíme velkou nepřilnavou, nejlépe teflonovou, pánev. Vložíme na ni steaky a opékáme 3 minuty z každé strany, aby byly středně propečené (medium) až krvavé (platí pro plátky silné 1,5 cm), nebo tak dlouho, aby byly podle vašich představ.
Sejmeme je z pánve a dáme na pět minut odpočinout, aby se v nich šťáva rovnoměrně rozptýlila.
Na talíř dáme nejdříve šťouchané brambory, přidáme maso a lehce zalijeme pepřovou omáčkou. Můžeme ozdobit lístky čerstvé bylinky.
Žádné komentáře:
Okomentovat