Seznam receptů

úterý 29. března 2011

Cheesecake

Cheesecake je výborný a sytý dezert, který je tvořen vrstvou sušenkového těsta a krému, který je tvořen především tvarohem a často bývá ještě doplňován ovocem či polevou. Příprava je více než snadná, ale to pečení.. tedy alespoň podle mnohých pravidel. Cheesecake by neměl při pečení zhnědnout, popraskat ani se propadnout. A pozor, aby se Vám z dezertu s jemným krémem nestala tvarohová buchta! Ale nebojte, myslím, že teorie je horší, než praxe!:)



8 - 10 kousků

příprava cca 50 - 60 minut + 60 minut chlazení

200 g sušenek ( např. BeBe, Esíčka, Koka,...), nalámaných na kousky
100 g rozpuštěného másla
500 g jemného tvarohu
kůra nastrouhaná ze 2 velkých citronů a 3 lžíce šťávy
50 g krupicového cukru
3 žloutky z velkých vajec
2 lžíce jemné krupičky




Troubu předehřejeme na 170 °C. Sušenky rozmixuje v robotu a přilijeme k nim rozpuštěné máslo a řádně prošleháme. Dno dortové formy s rozevíracím okrajem o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem a okraje vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Sušenkovou směs přeneseme do formy a rovnoměrně ji obrácenou lžící rozetřeme.
Tvaroh, citronovou kůru a šťávu, cukr, žloutky a krupičku asi dvě minuty prošleháváme, až se vše obře smísí.
Hmotu vlijeme do formy a pečeme třicet pět až tři čtvrtě hodiny, až bude náplň na dotek pevná a bude se lehce odtahovat od stěn. Troubu vypneme, pootevřeme dvířka a necháme cheesecake hodinu chladnout v troubě.
Dezert uvolníme nožem od stěn, sejmeme formu, přesuneme na servírovací talíř a podáváme.
Cheesecake můžeme ozdobit např. čerstvým nebo kompotovaným ovocem.













Žádné komentáře:

Okomentovat