Seznam receptů

úterý 29. března 2011

Vichyssoise

Nejslavnější pórková polévka, která pochází z francouzských lázní Vichy a podává se za studena. Ale i za tepla je úžasná!! A to jsem nikdy pórkovou polévku neměla ráda!


pro 4 - 5 osob


příprava cca 45 minut


3 lžíce másla na osmažení + 1 lžíce na dokončení
2 pórky, bílá a světle zelená část ( trochu světle zelené části uchováme na ozdobu)
2 - 3 brambory, oloupané a nakrájené na kousky
1,2 l zeleninového vývaru
sůl na dochucení 
200 ml smetany ke šlehání
opečená bageta k podávání


Pórky zbavíme poškozených a vněších listů, rozkrojíme je podélně a dobře propláchneme. Pak je osušíme a nakrájíme na kolečka.
Máslo rozehřejeme v hrnci a osmažíme pórek, ale asi jen 2 - 3 minuty, aby příliš nehcytil barvu. Přidáme brambory a také je krátce osmahneme. Zalijeme vývarem, lehce osolímě, uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Polévku pak rozmixujeme, aby vznikl krém. Prošleháme ho se smetanou a ještě krátce asi pět minut prohřejeme.
Do horké polévky zašleháme kousek studeného másla, bude ještě krémovější. Podáváme posypané pórkem a s opečenou bagetou.














Žádné komentáře:

Okomentovat