Seznam receptů

neděle 6. února 2011

Čokoládový skoro dort

Nemusíte ani milovat čokoládu, abyste si zamilovali tento dort a chtěli ho znovu a znovu. A ve spojení se zmrzlinou a šlehačkou na něj už nikdy nezapomenete!

pro 5-7 osob

350 g kvalitní hořké čokolády
160 g másla
5 vajíček
60 g moučkového cukru
10g hladké mouky
na špičku nože mleté skořice

Předehřejeme troubu na 180°C.
Čokoládu rozlámeme na malé kousky a dáme do žáruvzdorné misky spolu s máslem nakrájeným na kousky a necháme rozpustit ve vodní lázni.
Bílky oddělíme od žloutků. Do větší mísy vlijeme bílky, přidáme špetku soli a vyšleháme do tuhého sněhu. Do rozpuštěné čokolády s máslem, už mimo vodní lázen, vmícháme cukr, mouku a skořici a za stálého míchání postupně přidáme žloutky. Poté postupně po malých dávkách vmícháme sníh z bílků.
Pečeme v kulaté formě o průměru 20 - 24 cm vyložené pečícím papírem cca 20 minut. Koláč by měl být vláčný a uprostřed mírně nedopečený. Po vychladnutí dáme na min. 3 hodiny do ledničky. Nejlépe chutná, když ho necháme v ledničce do druhého dne.
Podáváme se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou, čokoládovou polevou nebo vaječným konakem nebo vším dohromady:)

směs na dort
sníh z bílků


upečený dort


sváteční tulipánky:)






















! TIP !  Pokud chcete, aby se Vám forma lépe vykládala pečícím papírem, zmuchlejte pečící papír do kuličky, namočte ve vodě a vodu vymačkejte. Po rozbalení bude papír mnohem poddajnější a bude se Vám s ním lépe pracovat. 

Žádné komentáře:

Okomentovat