Podle čínského kalendáře, který letos začal 3. února jsme vstoupili do roku Králíka. Proč ho tedy neoslavit třeba klasikou čínské kuchyně - kung paem. Jelikož jsem doma neměla janí cibulku nahradila jsem ji po´rkem, ale i tak to byla dobrota.
pro cca 4 osoby
3 lžíce sladkého bílého vína, ideálně rýžového vína saké
3 lžíce sojové omáčky
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce solamylu, rozpuštěné ve dvou lžících vody
450 g libového vepřového masa, nakrájeného na nudličky
1-2 lžičky octa
2 lžičky tmavého třtinového cukru
4 jarní cibulky, nakrájené na třetiny a pak každá tence nasekaná našikmo
1 stroužek česneku
100 - 120 g arašídů ( nesolených )
600 g vařené rýže k podávání
Nejprve si vytvoříme marinádu. Smíchame 1 lžíci vína, 1 lžíci sojové omáčky, 1 lžíci oleje a 1 lžíci solamylu. Do marinády naložíme nakrájené maso tak, aby se v ní obalily všechny kousky a přiklopené dáme do ledničky na min. 30 minut.
Mezitím si připravíme omáčku. V malé míse smícháme zbylé víno, sojovou omáčku, olej a solamyl, přidáme ocet a třtinový cukr. Poté vmícháme i nakrájené jarní cibulky, nožem rozmělněný nebo prolisovaný česnek a arašídy.
Maso zprudka osmažíme na pánvi, až dostane svou barvu a uvnitř bude propečené, přidáme omáčku, kterou chvilku prohřejeme a necháme zhoustnout a nakonec můžeme podle chuti dosolit.
Podáváme s rýží.
Žádné komentáře:
Okomentovat