Seznam receptů

čtvrtek 10. února 2011

Zelná polévka

Zelí je základem klasické české kuchyně. Kysané zelí má v sobě spoustu vitamínu C, K i B, podporuje tvorbu krve, pomáhá snižovat krevní tlak, aktivuje funkci střev, svým odvodnujícím účínkem odstranuje odpadní látky z těla,pomáhá bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu. Jak jistě víte, tepelnou úpravou se některé vlastnosti zmenšují, ale zelí jich má tolik, že i polévka z něj je vitamínovou bombou v rámci možností teplé kuchyně:)

pro 4 osoby

150 g kysaného zelí, propláchnutého a nadrobno pokrájeného
2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
250 ml zakysané smetany
ocet
1 žloutek
30 g másla
20 g mouky
sladká paprika, sůl, kmín


Do hrnce s litrem vody dáme kmín, sůl a brambory a asi 5 minut vaříme. Pak přidáme zelí a vaříme další cca čtvrt hodinu, aby zelí změklo. Zakysanou smetanu smícháme s moukou, přidáme do polévky, podle chuti doladíme octem, přidáme žloutek, máslo, papriku a zelňačku ještě malou chvíli povaříme.
Podáváme samotnou nebo s čerstvým pečivem.


Žádné komentáře:

Okomentovat