Zelí je základem klasické české kuchyně. Kysané zelí má v sobě spoustu vitamínu C, K i B, podporuje tvorbu krve, pomáhá snižovat krevní tlak, aktivuje funkci střev, svým odvodnujícím účínkem odstranuje odpadní látky z těla,pomáhá bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu. Jak jistě víte, tepelnou úpravou se některé vlastnosti zmenšují, ale zelí jich má tolik, že i polévka z něj je vitamínovou bombou v rámci možností teplé kuchyně:)
pro 4 osoby
150 g kysaného zelí, propláchnutého a nadrobno pokrájeného
2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
250 ml zakysané smetany
ocet
1 žloutek
30 g másla
20 g mouky
sladká paprika, sůl, kmín
Do hrnce s litrem vody dáme kmín, sůl a brambory a asi 5 minut vaříme. Pak přidáme zelí a vaříme další cca čtvrt hodinu, aby zelí změklo. Zakysanou smetanu smícháme s moukou, přidáme do polévky, podle chuti doladíme octem, přidáme žloutek, máslo, papriku a zelňačku ještě malou chvíli povaříme.
Podáváme samotnou nebo s čerstvým pečivem.
Žádné komentáře:
Okomentovat