Seznam receptů

sobota 19. února 2011

Zasněžená jablka

Recept, podle kterého jsou tato jablka dělaná, opravdu nelhal. Je to rychlé a famózní!!
Nechci nikoho navádět ke špatnostem a ničení nádobí, ale když jsem ještě neměla tyto zapékací mističky, zapékala jsem v hrníčkách a také to přežily...i když strach jsem o ně měla, to je pravda:)


4 střední jablka
40 g másla
110 g třtinového cukru
směs koření ( 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky vanilkového cukru, 1/2 lžičky citronové kůry, 1/2 lžičky pomerančové kůry )
2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
1⁄4 lžičky vanilkového extraktu


Doba přípravy 35 - 45 minut

Pro 4 osoby

Troubu rozpálíme na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Jablka oloupeme, rozčtvrťíme,zbavíme jádřinců a nakonec nakrájíme na dvoucentimetrové kostičky. Vhodíme je do rendlíku, přidáme máslo a asi lžíci cukru. Vaříme na mírném ohni 10–15 minut, dokud nejsou jablka úplně měkká a nezačínají se rozpadat. Občas zamícháme, aby se jablka nepřipalovala. Sejmeme z ohně a necháme pět minut zchladnout. Vmícháme směs koření.

Bílky prošleháme v míse na pevný sníh, postupně k nim zašleháme zbylý cukr a vanilkový extrakt.

Žloutky vmícháme do rendlíku k jablkům. Směs rozdělíme do čtyř zapékacích mističek (každá o objemu cca 100 ml). Navrch naneseme sníh a pečeme 10–15 minut, až začnou bílky zlátnout. Servírujeme teplé.









Žádné komentáře:

Okomentovat