Seznam receptů

pondělí 14. února 2011

Zázvorový čaj

Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru pravého (Zingiber officinale). Má výraznou pryskyřičnou vůni a žlutou nebo černou barvu.
Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. Je příznivý při potlačení rakoviny a je tradičním afrodiziakem .  Čaj prohřeje celý organismus, má jemně povzbuzující účinky, mnoho zdraví prospěšných látek a pročišťuje organismus. Povzbuzuje chuť k jídlu.

Právě v tomto období, období chřipek a nachlazení je zázvorový čaj snad to nejlepší, co můžete pro svůj oslabený organismus udělat. Není však jen proti chřipce a nachlazená, ale také Vás krásně pročistí. Je rychlý, jednoduchý a dokonce i dobrý, což léčiva většinou nebývají.

na 1 litr

2 - 3 čajové lžičky očištěného a najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
1/2 citronu
med

Zázvor dáme do konvice a zalijeme litrem vroucí vody. Necháme asi 5 minut louhovat a poté přidáme vymačkanou št´ávu z citronu. Poté přes sítko scedíme do hrnečků a do mírně vychladlého čaje můžeme přidat med.

Dejte si pozor na to, abyste zázvor nepředávkovali, protože čaj na jazyku chutná jemně, ale v útrobách silně prohřívá. Když kupujete zázvor, podívejte se důkladně na všechny záhyby – jestli někde není plíseň / světlá nebo zelená/.
Čaj nechejte chvilku zchladnout a poté přidejte med, protože pokud ho přidáte do horkého čaje, zničíte všechny jeho živiny. Pozor ! Nepijte čaj i s kousky zázvoru – jeho šťáva prohřívá, ale kousky se vyznačují takovou silou, že mohou popálit žaludeční stěnu.

ilustrační foto :)

Žádné komentáře:

Okomentovat